PurKunsten

PURwerken

Waarom ik met PUR werk!


Pur is voor mij een fantastische volumineus spontaan materiaal, dat tot onnavolgbare vormen leidt.


Het voerde mij terug naar mijn jeugd, het kind zijn, het 'Wolkjes' kijken, het fantasierijk zijn. Je kon er van àlles in ontdekken, je stond erbij en keek ernaar. De wolken veranderde steeds weer, of je het wilde of niet, het gebeurde gewoon. En wat je zag en beleefde was ècht waar, 'jij zag het tocht óók gebeuren?! Het kind zijn, het onbevangen zijn, het nog puur zijn, op weg naar haar volwassenheid. Haar weg wordt langzaam maar zeker geplaveid en gepolijst naar haar volwassenheid.


Het werken met pur, is voor mij ook een confrontatie met de beschouwer. De volwassen beschouwer, kan die nog onbevangen zijn in haar fantasie wereld, of is haar weg zo zwaar geplaveid en sterk afgepolijst!!!


Polyurethaan, of beter bekent als Purschuim, komt uit de bouwwereld. Daar gebruiken zij het als isolatiemiddel, voor spouwmuren en het dicht maken van tochtgaten en kieren. In de kunstwereld wordt veelal gebruikt als een ondersteunend en of opvul middel bij de opbouw van een constructie/geraamte voor beelden of ruimtelijke objecten.

Voor mij is het een uitdaging om juist met PUR te gaan werken als eindmateriaal. Het materiaal puur gebruiken van uit de spuitbus, niet gaan vormen door middel van bijvoorbeeld snijden of schuren.


PUR is een kunststof, een materiaal van deze tijd, een tegenstelling van het materiaal BRONS dat een historische waarde heeft en één met aanzicht.

Knipoog en belééf het, de fantasie wereld dat PUR heet!


PurArt Beelden en Objecten.


Afgebeeld serie 'looking in the sky'  (incl stenen sokkel 0.50 m hoog)

 

 

Afgebeeld een kleine collectie van 2DPUR

0.80 m breed 0.90 m hoog  -  Roterende schilderij 40x40

 

 

0.30 m breed x 0.40 m hoog

 

Wilt u meer zien van 2DPUR schilderijen, bel voor een afspraak. tel 0341-356665

 

 

 

 

PurKunsten

PUR.....WeetJeDatJe

Polyurethaan maken is geen wetenschap maar kunst.

 

Polyurethaan is een kunstof die rond 1937 ontwikkeld is in Duitsland als antwoord op 'nylon'. Polyurethaan of PUR is een van de meest veelzijdige kunststoffen die tegenwoordig bekend zijn. Het heeft inmiddels zijn weg gevonden in talloze toepassingen en is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We schilderen en lijmen ermee, we slapen en zitten erop, onze schoenzolen zijn ervan gemaakt en binnenkort loopt een enkeling rond met een kunsthart van polyurethaan. Hoogste tijd dus om eens iets meer duidelijkheid te verschaffen in al die verschillende kreten en termen die in de markt rondgaan.

 

PUR - Polyurethaan wordt geproduceerd uit twee hoofdcomponenten: polyol en isocyanaat, kortweg iso. De iso-groepen gaan een chemische reactie aan met polyol-groepen: Om van polyurethaan hardschuim te maken, hierbij komt veel warmte vrij, moet ervoor gezorgd worden dat tijdens de vorming van het polyurethaan ook nog een schuim gevormd wordt. Men moet dan als het ware in de limonade blazen om belletjes te krijgen. Hiervoor wordt een blaasmiddel gebruikt. Omdat de polyol en de iso meerdere actieve groepen hebben, worden deze componenten tijden het proces aan elkaar geknoopt tot een groot netwerk en de KUNSTSTOF is een feit.

 

De schuimpraktijk - In de dagelijkse praktijk van schuim maken spelen de genoemde reacties allemaal een rol. De reacties worden gestuurd door katalysatoren en door de temperatuur tijdens het productieproces. De reactie met water verloopt al zonder katalysatoren en bij lage temperatuur, zodat die eigenlijk altijd plaats vindt zodra water aanwezig is. In de spuitbussen is maar één component aanwezig, onder druk gebracht met een gasvormig blaasmiddel. Met dit prepoly, gebeurt er verder niets totdat het in de buitenlucht in contact komt met water (vocht) en vindt de laatste 'verknoping' plaats en ontstaat het polyurethaanschuim.

 

Eigenschappen - De PUR reactie start bij lagere temperatuur. Om tot een goed schuim te komen moeten de reacties mooi in elkaar overlopen. De PUR-binding heeft als voordeel dat deze flexibel is. De schuim-eigenschappen worden niet alleen bepaald door de genoemde reacties. Naast de techniek is de samenstelling van de polyolen en de isocyanaten uiteindelijk bepalend voor de schuimvorming en de uiteindelijke kwaliteit. Niet ieder polyol is geschikt voor een schuim, isocyanaten die geschikt zijn voor  bijvoorbeeld zacht-schuim (matrassen en dergelijke) zijn niet perse geschikt voor de hardschuim. Een goede keuze in polyolen en isocyanaten speelt dan ook een cruciale rol. Hiervoor is veel deskundigheid en ervaring nodig, want zoals met wel beweert: Polyurethaan maken is geen wetenschap maar Kunst!


PurArt Beelden en Objecten


Afgebeeld de serie Wind Flyers (0.40 m á 0.60 m hoog)

Wilt u nog meer zien van de wind flyers, bel voor een afspraak. tel. 0341-356665