PurKunsten

PUR.....WeetJeDatJe

Polyurethaan maken is geen wetenschap maar kunst.

 

Polyurethaan is een kunstof die rond 1937 ontwikkeld is in Duitsland als antwoord op 'nylon'. Polyurethaan of PUR is een van de meest veelzijdige kunststoffen die tegenwoordig bekend zijn. Het heeft inmiddels zijn weg gevonden in talloze toepassingen en is niet meer weg te denken uit onze samenleving. We schilderen en lijmen ermee, we slapen en zitten erop, onze schoenzolen zijn ervan gemaakt en binnenkort loopt een enkeling rond met een kunsthart van polyurethaan. Hoogste tijd dus om eens iets meer duidelijkheid te verschaffen in al die verschillende kreten en termen die in de markt rondgaan.

 

PUR - Polyurethaan wordt geproduceerd uit twee hoofdcomponenten: polyol en isocyanaat, kortweg iso. De iso-groepen gaan een chemische reactie aan met polyol-groepen: Om van polyurethaan hardschuim te maken, hierbij komt veel warmte vrij, moet ervoor gezorgd worden dat tijdens de vorming van het polyurethaan ook nog een schuim gevormd wordt. Men moet dan als het ware in de limonade blazen om belletjes te krijgen. Hiervoor wordt een blaasmiddel gebruikt. Omdat de polyol en de iso meerdere actieve groepen hebben, worden deze componenten tijden het proces aan elkaar geknoopt tot een groot netwerk en de KUNSTSTOF is een feit.

 

De schuimpraktijk - In de dagelijkse praktijk van schuim maken spelen de genoemde reacties allemaal een rol. De reacties worden gestuurd door katalysatoren en door de temperatuur tijdens het productieproces. De reactie met water verloopt al zonder katalysatoren en bij lage temperatuur, zodat die eigenlijk altijd plaats vindt zodra water aanwezig is. In de spuitbussen is maar één component aanwezig, onder druk gebracht met een gasvormig blaasmiddel. Met dit prepoly, gebeurt er verder niets totdat het in de buitenlucht in contact komt met water (vocht) en vindt de laatste 'verknoping' plaats en ontstaat het polyurethaanschuim.

 

Eigenschappen - De PUR reactie start bij lagere temperatuur. Om tot een goed schuim te komen moeten de reacties mooi in elkaar overlopen. De PUR-binding heeft als voordeel dat deze flexibel is. De schuim-eigenschappen worden niet alleen bepaald door de genoemde reacties. Naast de techniek is de samenstelling van de polyolen en de isocyanaten uiteindelijk bepalend voor de schuimvorming en de uiteindelijke kwaliteit. Niet ieder polyol is geschikt voor een schuim, isocyanaten die geschikt zijn voor  bijvoorbeeld zacht-schuim (matrassen en dergelijke) zijn niet perse geschikt voor de hardschuim. Een goede keuze in polyolen en isocyanaten speelt dan ook een cruciale rol. Hiervoor is veel deskundigheid en ervaring nodig, want zoals met wel beweert: Polyurethaan maken is geen wetenschap maar Kunst!


PurArt Beelden en Objecten


Afgebeeld de serie Wind Flyers (0.40 m á 0.60 m hoog)

Wilt u nog meer zien van de wind flyers, bel voor een afspraak. tel. 0341-356665